Resim kalitesi, çözünürlük, dpi/ppi...

Bu aralar ev dekorasyonu için poster hazırlıyorum. Bu yüzden internet'ten indirdiğim resimlerin baskıda iyi sonuç verip vermeyeceğini önceden bilmem gerekiyor.

Dijital ortamdaki resimlerin kalitesini genelde DPI (dots per inch) cinsinden belirtilen çözünürlükleri belirliyor. Çözünürlük için kullanılan bir başka birim ise PPI (pixels per inch). DPI, yazıcı ve plotter gibi baskı cihazları, PPI ise tarayıcı, kamera veya monitör gibi görüntüleme cihazları için kullanılıyor. Bu iki birim genelde birbirinin yerine kullanılsa da aslında aynı şeyler değil.

Photoshop gibi resim düzenleme yazılımları genelde PPI kullandıkları için bizde bu birim üzerinden devam edelim. Biraz önce belirttiğimiz gibi PPI, pixel per inch yani her bir inçte (~2,54 cm) kaç tane resim hücresi bulunduğunu ifade ediyor. Güzel bir baskı kalitesi için resim çözünürlüğünün 300 ppi olması gerekiyor. Windows kullanıcıları resimlerin çözünürlüklerini, sırasıyla resmin üzerine sağ tuşla tıkladıktan sonra açılan menüden "özellikler" ve daha sonra "ayrıntılar" sekmesine tıklayarak öğrenebilirler.

Fakat özellikle büyük bir resim basmak istiyorsanız ideal baskı boyutunu bulmak için çözünürlük tek başına yeterli değil. Bunun için biraz hesap yapmak gerekiyor. Bunun için bir örnek üzerinden gidelim...


Önce çözünürlüğü öğrendiğimiz "ayrıntılar" bölümünden resmin piksel cinsinden boyutlarını öğreniyoruz. Yukarıdaki örnek için 3216 x 2136 piksel. Bu boyutları çözünürlüğe yani 300'e bölüyoruz. Bu da yaklaşık 10,7 x 7,1 inç yapıyor. Santimetre cinsinden hesaplarsak 27 x 18 cm. Kısaca örnek olarak aldığımız resmi 27x18 cm veya daha küçük boyutlarında basarsak iyi bir baskı kalitesi alabiliriz. Ama bu resimden A3 veya A2 boyutlarında bir poster basmak istersek çok da başarılı bir sonuç alamayız. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir insanın koşarken ulaşabileceği en yüksek hız nedir?

Kasırga isimleri