Santral İstanbul - Enerji Müzesi

Silahtarağa Elektrik Santrali İstanbul'un ilk kent ölçekli termik enerji santrali. 1910 yılında açılan ihaleyi  Avusturya-Macaristan şirketi olan Ganz kazanır ve 1914'te santral faliyete geçer. Santralin kömür ihtiyacı başta Zongultan sağlanır. Fakat daha sonra Zonguldak’tan kömür taşıyan gemilerin Rus hücumbotları tarafından batırılması, ihtiyacın Ağaçlı bölgesindeki kömür havzasından karşılanmasına neden olmuş. 1916 yılında (ray aralığı 60 cm.den dar olan demiryolu) anlamına gelen Dekovil hattını inşa edilmiş. Silahtarağa’dan başlayan hat, Kağıthane, Kemerburgaz ve Göktürk’ten geçerek Ağaçlı ve Çiftalan’a uzanıyormuş.

1983'te ekonomik ömrünü tamamlayana kadar aralıksız elektrik üreten santral bundan sonra yaklaşık 20 yıl boş kalmış. 2004 yılında Silahtarağa Elektrik Santralinin Santralistanbul'a dönüşümü başlamış. Yazının konusu olan Enerji Müzesi ise santralin 1 ve 2 no'lu makine dairelerinin tesisin çalıştığı dönemdeki haliyle korunarak dönüştürülmesi sonucunda oluşturulmuş

Müzeyi kabaca iki bölüme ayırabiliriz. Alt katta bizim Kerem'le bayıla bayıla gezdiğimiz ve süper eğlendiğimiz Enerji oyun alanı var. Bu bölümde fiziğin temel prensiplerine ait deneylerin yer aldığı 22 ayrı etkileşimli ünite yer alıyor. Biz en çok termal kamera, jireskop, yağmur masası, hidrojen roketi ve plasma topunu sevdik.

Müzenin ikinci bölümü ise santral faaliyetteyken kullanılan türbin-jeneratör grupları ve insanda bilim kurgu filmi setindeymiş havası yaratan kontrol odası var. AEG, Brown Boveri, Siemens ve Thomson-Houston marka türbin-jeneratör grupları inanılmaz etkileyici.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir insanın koşarken ulaşabileceği en yüksek hız nedir?

Kasırga isimleri