Yaz saati uygulaması (YSU)












Saatlerle ne zaman oynasak bizim grupta bu uygulama ile ilgili isyanlar oluyor. Özellikle standart saate dönünce akşam üstü geceye dönen havanın moral bozukluğu kaplıyor bünyeleri. Bu yüzden en azından ben, kendi adıma fanatik YSU taraftarıyım.

Yaz saati uygulaması ilk olarak 1895'de böcekleri incelemek için açık havada daha çok zamana geçirmeye ihtiyaç duyan Yeni Zellanda'lı bir entomolojist, George Vernon Hudson tarafından ortaya atılmış. Yani YSU'nun temel amacı gün ışığı olan saat dilimini sabahtan öğleden sonraya kaydırmak. Böylece özellikle yaz döneminde insanlar gün aydınlandıktan sonra uyandığı için uygulamanın belli bir enerji tasarrufu potansiyeli olduğu düşünülüyor. Daha doğrusu düşünülüyormuş çünkü zaman içerisinde değişen enerji tüketim eğilimleri sonucu artık YSU'nun yararları ciddi anlamda tartışılıyor. Örneğin YSU'da benzin tüketimin arttığını gösteren çalışmalar var.

Yukarıdaki haritada mavi renk YSU kullanan ülkeleri, turuncu renk YSU'yu artık kullanmayan ülkeleri ve kırmızı YSU'yu hiç kullanmamış ülkeleri gösteriyor. Görüldüğü gibi Dünya'nın büyük bölümü YSU'dan yavaş yavaş vazgeçme eğiliminde.

Bir de Ayşegül saatleri niye saat 04:00'da geri aldığımızı merak etmişti. Uygulamaya göre saatler tarih karışıklığı olmaması için CET 02:00'da ileri veya geri alınıyor. Örneğin saatleri CET 01:00'da geri alırsak, tarih olarak da bir gün geri gitmiş oluyoruz.  CET 02:00'ın bizim bulunduğumuz saat dilimindeki karşılığı 04:00. Bizde bu yüzden saatlerimizle 04:00'da oynuyoruz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir insanın koşarken ulaşabileceği en yüksek hız nedir?

Kasırga isimleri