Hemen herseyin kisa tarihi - Bill Bryson #1

Bazı kitaplar var. Çok buyuk hevesle alıp bir hızla başlıyorum ama sonra devamı gelmiyor. "Hemen herseyin kısa tarihi" de o kitaplardan. Görüntüsü bile korkutucu, 500 sayfalık kara kaplı bir kitap. Hafta sonu okuduğum kitabı bitirince bir hevesle tekrar başladım. Kitabı yine yarim bırakmamak adına kendimi disipline etmek icin buraya notlar aktaracağım. Karışıklık olmaması için yaptığım alıntıları italik, kendi yorumlarımı normal fontla yazıyorum;

1.Büyük patlama teorisine göre evrende var olan ya da var olacak tüm maddelerin %98'i üretilmistir.

2. Plüton Amerikalilarca keşfedilen ilk gezegendi ve onun buzlarla kaplı ücra bir noktadan ibaret olduğu düşüncesi kimsenin keyfini bozamayacaktı. En azından ilk iki harfinin Lowell'in (Plüton'un keşfedildiği gözlemevini hem donatan hem de burada uzun yıllar çalışmış Percival Lowell'a ithafen) adının ve soyadının baş harflerini temsil ettiği düşüncesiyle, gezegene Plüton adı verildi.

3. Insan yapımı herhangi bir cismin şimdiye dek ulaşabildiği en yüksek hızlar, Voyager 1 ve 2 adlı uzay araçlarının hızlarıdır, ki onlar da şu anda saatte yaklaşık 56.000 km hızla bizden uzaklaşmaktalar. Voyager uzay araçlarının uzaya fırlatılma tarihleri (Ağustos ve Eylül 1977) gelişigüzel seçilmemiştir. Tarih seçiminde etkili olan faktör, Jupiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gezegenlerinin dizilişleriydi. Yanlızca 175 yılda bir meydana gelen bu diziliş, iki Voyager'in kütle çekimi desteği diye adlandırılan bir teknikten yararlanmasını mümkün kıldı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir insanın koşarken ulaşabileceği en yüksek hız nedir?

Kasırga isimleri