Kara sineklerin uçuşu


Önce neden bu kadar uzun zamandır yazmıyorum? Nedeni basit; önce iş, güç sonrasında tembellik. Yaz döneminde yoğun olarak organizasyon yapıyoruz, yazacak zaman bulmak çok zor. Daha sonrasında uzun zaman yazmamanın verdiği tembellikten kurtulmak için bir motivasyon gerekiyor. Motivasyon ofisin yeni bloggerından geldi. Sezen blogunda sineklerin uçuş davranışlarına takmış kafayı.

Kara sineklerin uçuşu düşündüğümden çok daha karmaşık bir yapıya sahip. İlk dikkat çekici nokta uçmak için seçtikleri bölgeler. Genelde potansiyel olarak tüneyebilecekleri bir eşyaya yakın uçmayı tercih ediyorlar. Tüneyebilecekleri bu noktalar düşmanlarına karşı korunak sağlarken, eş bulmak için de avantaj sağlıyor. Bu eşya bir lambaysa daha da iyi. Çünkü lambalar ışık yayarken aynı zamanda ısı da yayarlar. Bu ısının yarattığı hava akımları sonucu sinekler daha az enerji harcayarak uçabiliyorlar.

Uçtukları rota da oldukça komplike. Yatayda 50x50 santimlik, dikeyde ise 25 santimlik bir bölgede dönüyorlar. Yaklaşık 400 milisaniye boyunca 20 santimlik bir mesefayi kat edene kadar düz gidiyorlar. Sonra yaklaşık 95 derecelik bir açıyla dönerek düz gitmeye devam ediyorlar. Yön değiştirme periyotları 2 ila 20 saniye arasında düzensiz olarak değişebiliyor.

İlk soruya dönersek neden böyle uçuyorlar? Bunun cevabı da anatomilerinde yatıyor. Sineklerin toplam 4 tane kanatları var. Bunlardan ikisini uçmak için kullanıyorlar. Diğer ikisinin ise helikopterlerdeki kuyruk pervaneleriyle benzer bir görevi var. Uçuş sırasında dengeyi sağlıyorlar. Bu küçük kanatların yapısı yüzünden bahsettiğimiz dairesel uçuş hareketini yapıyorlar.

Sivri sinekler ile kara sinekler arasındaki önemli farklardan birisi de bu kanat sayısı. Sivri sineklerde bu küçük kanatlar olmadığı için onlar sivri sinekler gibi uçmuyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Santral İstanbul - Enerji Müzesi

Bir insanın koşarken ulaşabileceği en yüksek hız nedir?