19 dakika 21 saniye


İsviçre'nin çikolatasıyla çakısından sonra manyağı da meşhur artık. Yukarıda resmini gördüğünüz Peter Colat, daha önce 17 dakika 4 saniye ile David Blaine'e ait olan nefes tutma rekorunu 19 dakika 21 saniyeye çıkarmış.

Normal insanlar en fazla 2-3 dakika nefessiz durabilirken bu rekor nasıl 19:21 olmuş? Vücudumuzdaki oksijen belirli bir seviyenin altına indiğinde nefes almamız için bizi zorlayan bazı mekanizmalar var. Bu rekora ulaşmak için söz konusu mekanizmaları devre dışı bırakmaya yarayan bazı püf noktalar var.

1. Bu tür rekor denemelerinden önce yarışmacılar uzun süre hiperbarik çemberlerde, yani yüksek basınçlı odalarda zaman geçirerek vücutlarının oksijen azlığına daha az tepki vermesini sağlıyorlar. Aynı tekniği profesyonel dağcılarda kullanıyor.

2. Zen teknikleri çalışarak yogiler gibi kan basınçlarını ve nabızlarını düşürmeyi öğreniyorlar. Bu sayede vücudun oksijen ihtiyacı azalıyor.

3. Yarışmaya başlamadan önce 10 dakika boyunca hızlı ve derin bir şekilde saf oksijen soluyarak vücuttaki karbondioksit seviyesini minimuma indiriyorlar. Bu kadar hızlı oksijen almak insanları bayıltabilir, fakat yukarıdaki antremanlar sonucunda etki kol ve bacaklara giren şiddetli kramplarla sınırlı kalıyor.

4. Fakat en kritik nokta bundan sonra. Yarışmacı süreyi uzatmak için suya dalıyor. Suya dalmak memelilerde "dalış refleksi" adı verilen mekanizmayı çalıştırıyor. Vücut suyla, özellikle de soğuk suyla karşılaştığında hayati organlar dışındaki kan akışını durduruyor. Bebeklerin doğum kanalından geçerken hayatta kalabilmeleri için geliştiğine inanılan bu "dalış refleksi", yarışmacıların çok daha uzun süre nefeslerini tutabilmelerini sağlıyor. Karada yapılan denemelerde rekor yaklaşık 10 dakika.

Peki insan uzun vadede sağlığını ciddi anlamda negatif etkileyebilecek rekor denemelerine neden girer?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Santral İstanbul - Enerji Müzesi

Bir insanın koşarken ulaşabileceği en yüksek hız nedir?