Kasırga isimleri

1953'ten önce meteorologlar kasırgaları enlem ve boylamlarına göre adlandırıyorlardı. Fakat bu sistem kasırga uyarılarını takip etmeye çalışanlar için karışıklıklara yol açabiliyordu. Bunu engellemek için kasırgaların daha kolay takip edilmesini sağlayan bir isimlendirme sistemine geçtiler.

Kasırgaların önceden tahmin edilemez ve yıkıcı doğaları meteorologlara kadınları çağrıştırdığı için günümüzde kasırgaları adlandırmak için kadın isimleri kullanılmaya başlandı. Özellikle Atlantik'teki kasırgaları adlandırmak için kullanılan 6 isim listesi var. Her yıl bir liste kullanılıyor. Böylece her listeye altı yılda bir sıra geliyor. İsim listesinde bulunan kasırgalardan birisi çok büyük hasarlara sebep olursa o isim listeden çıkarılıyor ve yerine yeni bir isim alınıyor. Eğer bir sene içerisinde listedeki bütün isimler tükenirse Yunan alfabesini harfleri sırayla kullanılıyor (alpha, beta, gamma delta, v.s.)

Biraz önce belirttiğimiz gibi genelde listelerde kadın isimleri var ama 1979'dan sonra kadın hakları aktivistlerinin etkisiyle listelere bazı erkek isimleri de eklenmiş. 2009 yılı için isim listesi;

Ana
Bill
Claudette
Danny
Erika
Fred
Grace
Henri
Ida
Joaquin
Kate
Larry
Mindy
Nicholas
Odette
Peter
Rose
Sam
Teresa
Victor
Wanda

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Santral İstanbul - Enerji Müzesi

Bir insanın koşarken ulaşabileceği en yüksek hız nedir?