31.10.2009

Soğan neden göz yaşartır?



Geçen gün Sezen bize mercimekli bulgur yapmak için soğan doğrarken mutfakta hüngür hüngür göz yaşı döküyordu. Göz yaşlarımızı kabaca üç gruba ayırabiliyoruz; duygusal, bazal ve refleksif. Soğan doğrama ile ilgili olanlar refleksif. Yani gözümüzü rahatsız eden herhangi bir maddeyi dışarı atmak için salgıladığımız göz yaşları. Soğan doğrarken de akıttıklarımız işte bu kategoriden...

Soğanı doğramaya başladığımızda parçalanan hücrelerden sülfür içerikli bir gaz açığa çıkıyor. Bu gaz korneamızla temas ettiğinde de sülfirik asit ortaya çıkıyor. Gözümüz sülfürik asitin korneaya zarar vermesini engellemek için refleksif göz yaşlarını dökmeye başlıyor.

Peki soğan doğrarken ağlamamak için neler yapılabilir?
1. Daha keskin bıçak kullanmak.Bıçak ne kadar keskin olursa o kadar az gaz açığa çıkıyor.
2. Doğradığınız soğanları kendinizden uzak tutun.
3. Doğramadan önce soğanları soğutun. Soğan ne kadar soğuk olursa çıkacak olan gaz o kadar az oluyor.
4. En etkili yol soğan doğrarken yüzücü gözlüğü kullanmak

1 yorum:

sivrisinek dedi ki...

bir diger cozum lens takmak....hem karizmayi bozmuyor