DNA




Kriminal dizilerin hayranıyım. CSI, NCIS, Criminal Minds, liste uzar gider. Bu dizilerle bu kadar haşır neşir olunca ister istemez DNA, parmak izi v.b. konularla da ilgileniyor insan.

Daha güvenilir olduğu için, özellikle gelişmiş ülkelerde adalet sistemleri giderek daha fazla DNA kanıtlarına endeksli olarak çalışmaya başlıyor. Fakat bu durum biraz risk altında. İsrailli bilim adamları laboratuvar ortamında DNA kanıtları üretebileceklerini ispatladılar. Ve bu kanıtları üretmek için herhangi bir genetik materyale ihtiyaçları yok. Daha da ilginci işlem herhangi bir biyoloji mezununun gerçekleştirebileceği kadar kolay.

DNA kanıtları iki türlü üretilebiliyor. Birinci yöntem çok az da olsa bir miktar gerçek DNA gerektiriyor. Hedef kişiden alınan DNA'nın miktarı "genom çoğaltma" yöntemiyle arttırılıyor. Herhangi bir insandan alınan kan santrifuj ile DNA içeren beyaz hücrelerinden arındırılıyor ve hedef kişinin DNA'ları bu kana aktarılarak istenilen miktarda kanıt üretilebiliyor. İkinci yöntem için genetik materyale ihtiyaç yok. Herhangi bir DNA veri tabanındaki bilgileri kullanarak da yine kanıt üretilebiliyor.

Bu durumun DNA bazlı kanıtların güvenilirliğine gölge düşürme ihtimali yüksek. Ama problemi yaratanlar çözümünü de hazırlamış. Laboratuvar ortamında üretilen DNA'nın yine kendilerinin geliştirdiği bir yöntemle tespit edilebileceğini iddia ediyorlar.

Daha fazla bilgi için www.nucleix.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Santral İstanbul - Enerji Müzesi

Bir insanın koşarken ulaşabileceği en yüksek hız nedir?