Türk sineması




Son haftalarda ne zaman sinemaya gitsek sürekli yerli filmleri tercih ediyoruz. Bu sezon gösterime 70 tane yerli filmin gireceğine göre bu sezon kolay kolay yabancı filme gidemeyeceğiz gibi gözüküyor. Bu durum önceden nasıldı onu merak ettim.

Yukarıdaki grafiklere baktığımızda gösterime giren yerli/yabancı film sayıları arasında ciddi fark var. 2009'a kadar bu fark yıllık 170 seviyelerindeyken bu sene 115'e kadar düşmüş. Türk sinemasındaki bu düzenli yükseliş trendi devam ederse 2010'da fark daha da azalabilir.

Gösterime giren yerli/yabancı film sayılarında çok fark olmasına rağmen 5 sezonluk dönemin toplam seyirci sayısı başa baş durumda. Bunun sebebi sinema izleyicisinin daha çok yerli filmleri tercih etmesi. Film başına ortalamalar hesaplandığında yerli filmler 4.5 kat daha fazla tercih ediliyor. Grafiklerde dikkati çeken bir başka nokta yabancı film seyircileri istatistikleri daha istikrarlı bir seyir izlerken yerli filmlerde bu durum oldukça değişken.

Dikkatimi çeken son nokta ortalama bilet fiyatları. Yabancı film bilet fiyatları ortalaması yerli filmlere göre daha yüksek. Ben şimdiye kadar gittiğim sinemalarda yerli/yabancı film fiyat ayrımı görmedim. Daha çok yerli film gösteren sinemaların fiyatları her iki türden de film gösteren sinemalara göre daha ucuz olduğu için böyle bir sonuç oluşmuş olabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Santral İstanbul - Enerji Müzesi

Bir insanın koşarken ulaşabileceği en yüksek hız nedir?