Nasıl sarhoş oluyoruz?



İçki içtiğimizde sarhoş oluyoruz ama nasıl?  Alkolün vücudumuzdaki yolculuğu midede başlıyor. Midede sindirilen alkol ince bağırsaklarda emilerek kana geçiyor. Boş mideye içtiğimiz zaman daha çabuk sarhoş olmamızın nedeni alkolün hızlı sindirilip kana hemen karışması. Kana karışan alkol karaciğer tarafından metabolize ediliyor. Çoğu insanın karaciğeri bir saatte yaklaşık %40 alkol düzeyinde (rakı, votka v.b.) 1 duble içkiyi metabolize edebilir. Fazlası vucüdumuzda yolculuğuna devam edip beynimizi etkilemeye başlıyor.

Beyinde ilk etkilenen bölüm serebral korteks. Yani beynimizin duyu organlarından gelen sinyalleri inceleyen, düşüncelerimizi oluşturduğumuz ve bir çok istemli kas hareketimizi kontrol eden bölümü. Bu bölüm etkilenince insanın kendine güveni artıyor ve daha konuşkan oluyor. Aynı zamanda karar verme yetimizde de problemler çıkmaya başlıyor. Yani burası "Abicim ben sarhoş değilim" dediğimiz bölüm.

Daha sonra etkilenen bölüm limbik sistem. Hafızamızı ve duygularımızı kontrol eden bölüm. Doğal olarak burası etkilenince hafızamız bulanıyor, hareketlerimiz biraz aşırıya kaçıp sesimizin tonunu kontrol etmekte sıkıntı yaşamaya başlıyoruz. Buraya kadar geldiğimiz noktada problem yok, bildiğimiz "öpücem abicim" noktası. Asıl problem buradan sonra başlıyor.

Alkol almaya devam edersek serebellum etkilenmeye başlıyor. Bu bölümde kaslarımızı kontrol etmeye yarıyor. Bu sefer etki doğrudan denge kaybı.

Bundan sonra alkol hipotalamusu etkiliyor. Vücudumuzun çoğu otomatik fonksiyonunu ve hormonlarımızı kontrol eden bölüm. Bu noktadan sonra durum sakat. Etkiler mide bulantısı, kusma, baş dönmesi. Hormonların etkisiyle de cinsel arzu artıyor ama diğer etkiler nedeniyle performans düşebiliyor.

İçmekte ısrar edersek medulla etkilenmeye başlıyor. Ki bundan sonrası gerçekten tehlikeli çünkü medulla nefes alma, kalp atışı gibi fonksiyonları denetliyor. Medulla etkilenmeye başladığında uykumuz gelmeye başlıyor, başka bir deyişle sızıyoruz. Bu vücudumuzun son savunma mekanizması. İçmeye devam edersek alkolün medulla üzerindeki etkisi ölümcül olabiliyor.

Bunlar beyindeki kısa vadeli etkiler. Uzun vadeli alkol tüketimi beyin hücrelerini öldürüyor. Beyin hücrelerinin yenilenemediğini düşünürsek durum dikkate değer.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Santral İstanbul - Enerji Müzesi

Bir insanın koşarken ulaşabileceği en yüksek hız nedir?