Pastırma yazı




Biz grup olarak Eylül'den itibaren her sıcak ve güneşli havayı "pastırma yazı" olarak adlandırma eğilimindeyiz. Ama kuzey yarım kürede uluslararası anlamda kabul edilen pastırma yazı tarihleri ekimin son haftası ve kasımın ilk haftası. Uluslararası derken tabi ki her yerde bu döneme "pastırma yazı" denmiyor. Kısa bir liste yaparsak aynı döneme Amerika'da Kızılderili yazı, Avrupa'da St. Martin yazı, Bulgaristan'da Çingene yazı ve Rusya'da Kadınlar yazı deniliyor.

Peki pastırma yazı neden oluyor?

Focus dergisine göre bu dönemde havanın sıcak olmasının nedeni Güneş ile Dünya arasındaki asteroit bulutunun en uzak noktada bulunması ve böylece asteroit bulutunun güneş ışınlarını daha az kapatması.

Bizde neden pastırma yazı deniyor?

Pastırma yapımı sırasında et ile çemenin kaynaşması için kurutma işlemi yapılıyor. Bu işlem için en ideal ortam soğuk ve yağışsız gecelerde sağlanıyor. Pastırma yazı dediğimiz dönemde gündüzlerin sıcak olmasını sağlayan açık hava geceleri ayaz yapıyor. Bu ayaz da kurutma işlemi için ideal ortamı yaratıyor.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Bu durumda pastırma yazı değil pastırma ayazı demek lazım, değil mi?

Bu blogdaki popüler yayınlar

Santral İstanbul - Enerji Müzesi

Bir insanın koşarken ulaşabileceği en yüksek hız nedir?