Pigou Hollanda'da



Yukarıda resmi olan A. C. Pigou, dışsallıklar ile ilgili çözüm önerisi olarak bir vergi öneren ünlü İngiliz iktisatçı. Dışsallık ekonomik bir birimin kendi aktivitesini gerçekleştirirken ekonomin kalanını negatif veya pozitif etkilemesi. Örneğin yaptığı üretim sırasında çevreyi kirleten bir firma, bu kirlilikten doğan çevresel ve toplumsal maliyetlerini üstlenmez. Bu da topluma yönelik bir negatif bir dışsallıktır.

Otomobillerin çevreye etkileri de aynı şekilde negatif bir dışsallıktır. Motorlu taşıt vergisi de bir anlamda bu dışsallıklara yönelik bir önlemdir. Ama bir çok ülkede motorlu taşıt vergisi sabit olduğu için uygulama çok adil değil. Modeli, motor hacmi aynı olan ve bir senede 100.000 kilometre kullanılan bir araç ile yılda 10.000 kilometre kullanılan aracın çevreye etkileri aynı olmadığı halde ödedikleri vergi aynı.

Hollanda'da bu durum değişmek üzere. Hollanda'nın 2012'den başlayarak uygulamaya koyacağı "yeşil yol" vergisi araçların kullanıldığı kadar vergi ödemesini ön görüyor.  2012'den itibaren her araca konulacak GPS modülleri araçların kullanıldığı mesafeleri kayıt ederek vergi dairesine gönderecek. Araç sahipleri yıl sonunda vergilerini bu ölçümlere göre ödeyecekler. Öneriye göre standart bir aile arabası 2012 yılında kilometre başına 3 cent, yani yaklaşık 6.6 kuruş vergi ödeyecek. Bu yeni verginin karbon emisyonunu %10 düşürmesi ve trafik yoğunluğu yarı yarıya azaltacağı ön görülüyor.

Bizde de benzer bir uygulamaya geçilse trafik çilemiz biraz azalır mı acaba?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Santral İstanbul - Enerji Müzesi

Bir insanın koşarken ulaşabileceği en yüksek hız nedir?